درباه انتشارات عطامید (انتشارات عطایی)

انتشارات عطامید (عطایی) با داشتن قریب بر یک قرن سابقه (تأسیس 1315 خورشیدی) در حوزه صنعت چاپ و نشر یکی از قدیمی‌ترین فعالان عرصه فرهنگ و هنر است که نقشی قابل ملاحظه در پیشبرد این صنعت در ایران داشته است. این انتشارات در حال حاضر به عنوان یکی از زیرمجموعه‌های موسسه فرهنگی امید اخباراتی (Omid Akhbarati Institute) در تهران در حال فعالیت است.

احمد عطایی از پیشگامان صنعت نشر در ایران و مؤسس انتشارات عطایی است که خدمات زیادی در جهت معرفی نویسندگان و انتشار طیف وسیعی از آثار مورد نیاز مخاطبان جامعه به انجام رساند. از ویژگی های کاری آقای عطایی، پشتیبانی او از نویسندگان و پژوهشگران گمنام اما پرمایه‌ای‌ بود که با چاپ آثارشان به شهرت رسیدند. او همچنین با تشویق مترجمان برای بازگردانی آثار سودمند و معتبر جهان، دریچه‌ای به روی خوانندگان ایرانی گشود و آنها را با ادبیات خارج از کشور بیشتر آشنا کرد، همچنین باور به گفت وگوی فرهنگ‌ها و تمدن‌ها در کارنامه این ناشر چشم می‌خورد و اقلیت های قومی و مذهبی همواره از نشر آثار فرهنگی و تاریخی به وسیله عطایی بهره برده‌اند. در حال حاضر آقای بهروز عطایی، فرزند ایشان، مسئولیت اجرایی این انتشارات را برعهده دارند.

خط سوم (ناصرالدین صاحب زمانی) در مکتب استاد (سعید نفیسی) و نای هفت بند (محمدابراهیم باستانی پاریزی) از جمله آثار شاخص انتشارات عطایی در دوره مدیریت احمد عطایی بوده است. بهروز عطایی فرزند احمد عطایی درباره سابقه پدرش در زمینه نشر گفته است: «پدرم در تمام زمینه‌ها کتاب‌ چاپ می‌کرد؛ مانند: دستور زبان فارسی از محمد ‌پروین گنابادی، منتخب کشف‌الآیات قرآن، رسم‌الخط، کتاب موسیقی، معلومات عمومی، کتاب شادی و امید از عزیزالله حاتمی. او نویسندگان جوان را رد نمی‌کرد و به آنها کمک و از آنان حمایت می‌کرد، یکی از آن نویسندگان جوان، دکتر پیروز مجتهدزاده بود که در آن زمان دانشجو بود و ما کتاب «شیخ‌نشین‌های خلیج فارس» او را در ۱۳۴۹ خورشیدی چاپ کردیم. ما در کارمان تنوع داشتیم؛ از کتاب‌های علمی و تاریخی گرفته تا هیپنوتیزم که موضوع ماوراءالطبیعی بود را نیز چاپ می‌کردیم.»

چنگ مثنوی، گلها و غنچه‌ها، گلنامه، مهاتما گاندی، گلهای جاویدان، مناظرات امام فخر رازی در مورد مذاهب اهل سنت، نگون بخت، ملتی از گوسفندان، آئینه‌های روح، هند؛ سرزمین عجایب، مهره مار، آن سوی چهره‌ها، نامه‌های مرگبار و نامه‌ای از گور، برخی دیگر از کتاب‌های منتشرشده توسط انتشارات عطایی است.

از دیگر فعالیت‌های این مؤسسه انتشاراتی می توان به شناساندن زبان و نهضت فرهنگی اسپرانتو اشاره کرد که با استقبال همگانی روبه‌رو شده و گوشه هایی از دستاوردهای تاریخی ایرانیان به یاری این زبان، به جهانیان معرفی شد.

موسسه فرهنگی چندمنظوره امید اخباراتی (Omid Akhbarati Institute)، به صورت غیررسمی از سال 1376 فعالیت‌های خود را در عرصه فرهنگ و هنر آغاز کرده است. این موسسه در سه حوزه‌ی حمایت، اجرا و سرمایه‌گذاری طرح‌های فرهنگی- هنری از قبیل تولید محصولات فرهنگی-هنری، نشر کتاب و مجله، تولید پویانمایی متناسب با استانداردهای بین‌المللی، کشف و حمایت از استعدادهای برتر فرهنگی-هنری، ایجاد زیرساخت‌های فرهنگی-هنری، سرمایه‌گذاری در کارهای سینمایی همچون فیلم سینمایی بی همه چیز و فیلم سینمای برادران لیلا، استانداردسازی فعالیت‌های فرهنگی-هنری و حمایت از مؤسسات فرهنگی-هنری فعالیت‌هایی داشته و  اهداف و برنامه‌های وسیعی را در دستور کار خود دارد.